Muzeul Arheologic Delphi

Delphi Archaeological Museum


ZONA3D.ro


Muzeul arheologic Delphi este muzeul care gazduieste artefacte antice care au fost gasite in Delphi, Grecia. Piesele centrale sunt vestigiile gasite in vechiul complex al Oracolului din Delphi, ridicat in secolul 18 i.Hr., cand oracolul a fost infiintat si unde a fost consultat pana la sfarsitul Antichitatii. Exponatele sunt in principal ofrande excavate din complexul Oracolului, precum si elemente arhitecturale ale cladirilor din complex. 

Interiorul

Primul muzeu din Delphi a fost construit in 1903 pe baza planurilor arhitectului francez Albert Tournaire si modificat ulterior la o constructie mai mare cu doua etaje in 1958, pe baza desenelor arhitecturale ale celebrului arhitect Patroklos Karantinos. Finantarea proiectului a fost oferita de bancherul si filantropul Andreas Syngros. Extinderea din 1938 a fost necesara pentru a gazdui colectia tot mai mare de obiecte gasite la sapaturile de École française d'Athènes si de omologii lor greci in ultimii ani.  In 1975, muzeul s-a imbogatit cu obiectele "chryselephantine" care au fost excavate recent de-a lungul drumului sacru antic al complexului oracolului. In 1974, o noua camera s-a adaugat la expozitia de aur si fildes gasite in sanctuar.  Expunerea finala a obiectelor a fost finalizata in 1980. Muzeul a fost extins si renovat din nou in 1999 de catre Ministerul Elen al Culturii in conformitate cu cele mai recente standarde muzeale. O noua fatada modernizata, o noua incapere-lobby, o cafenea si un magazin de suveniruri cu replici ale vestigiilor au fost create.

ZONA3D.ro


ZONA3D.roZONA3D.roZONA3D.roZONA3D.roZONA3D.roZONA3D.roZONA3D.roZONA3D.roZONA3D.roZONA3D.roZONA3D.roZONA3D.roZONA3D.roZONA3D.roZONA3D.roZONA3D.roZONA3D.roZONA3D.roZONA3D.roZONA3D.roZONA3D.roZONA3D.ro

 ZONA3D.roZONA3D.roZONA3D.roZONA3D.roZONA3D.roZONA3D.roZONA3D.roZONA3D.roZONA3D.roZONA3D.roZONA3D.roZONA3D.ro

 


Conducatorul de car din Delphi 478 sau 474 i.en, Muzeul Delphi.


Conducatorul de car din Delphi, de asemenea, cunoscut sub numele Heniokhos, este una dintre cele mai cunoscute statui care au supravietuit din Grecia Antica si este considerata una dintre cele mai bune exemple de statui antice din bronz. Avand o dimensiunea reala (1.8m) statuia “Conducatorului de car” a fost gasita in 1896 in Sanctuarul lui Apollo din Delphi. 
 
Statuia a fost turnata pentru a comemora victoria unei echipe la Jocurile Pythian, care au avut loc la Delphi la fiecare patru ani in onoarea lui Apollo Pythean. Aceasta a fost initial parte dintr-un grup statuar mult mai mare, inclusiv carul, patru (eventual sase) cai si doua ajutoare. Mai multe elemente din statuile cailor au fost gasite alaturi de conducatorul de car. Cand grupul statuar era intact, acesta ar fi fost una dintre cele mai impunatoare lucrari de bronz din lume.
 
O inscriptie pe baza de calcar a statuii arata ca acesta a fost dedicata de Polyzalus, tiranului din Gela, o colonie greaca din Sicilia, ca un tribut adus Zeului Apollo pentru a ajuta sa castige cursa de care. Inscriptia spune: "... Polyzalos m-a dedicat ... Fa-l sa prospere, onorat fie Apollo" 
Orasele siciliene au fost foarte bogate in comparatie cu majoritatea oraselor din Grecia continentala si conducatorii lor isi puteau permite jertfele cele mai fastuase dedicate Zeilor, dar si cresterea celor mai buni cai si antrenarea celor mai iscusiti conducatori de care. Este putin probabil, insa, ca statuia se provina din Sicilia. Numele sculptorului este necunoscut dar, din motive stilistice se crede ca statuia a fost turnata in Atena. Ea are anumite asemanari de detaliu cu statuia cunoscuta sub numele de Piraeus Apollo, care este cunoscut a fi de origine ateniana.


ZONA3D.ro

ZONA3D.ro

ZONA3D.ro

ZONA3D.ro


Proiectare si conservare
Cele mai multe statui din bronz din la cele mai vechi timpuri au fost din nefericire topite pentru a recupera materia prima, dar “Conducatorul de car” a supravietuit pentru ca a fost ingropat. Conducatorul este aproape intact, cu exceptia antebratului stang si a catorva detalii ale capului care lipsesc, inclusiv insertii de cupru pe buze si majoritatea genelor de argint, precum si bentita capului. “Conducatorul de car” este una dintre putinele statui de bronz grecesti care si-a pastrat ochii incrustati din sticla. Statuile din bronz grecesti au fost turnate in sectiunii si apoi asamblate. Cand a fost descoperit, statuia era in trei bucati, capul si trunchiul superior, trunchiului inferior si bratul drept.
 
Figura este cea a unui om foarte tanar, precum jockeii moderni, acestia fiind alesi pentru talia lor foarte zvelta astfel incat acestia erau de obicei adolescenti. El poarta un xystis, o haina pe care conducatorii o purtau in timpul curselor. Haina este pana la glezne si se incheie in talie cu o curea simpla. Cele doua curele care ii traverseaza spatele impiedicau “umflarea” xystis-ului in timpul cursei, de la curentul de aer.
 
Neobisnuit pentru acea era, “Conducatorul” este imbracat din cap pana-n picioare. Cei mai multi sportivi din acea vreme ar fi concurat nud, iar reprezentarea lor fiind de asemenea nuda. Tanarul trebuie sa fi avut cu siguranta un statut inferior stapanului sau Polyzalos. Este speculativ faptul ca un sclav nu era potrivit pentru a fi "zugravit" nud.
 
Stilistic, “Conducatorul” este clasificat ca apartinand epocii clasice timpurii. Statuia este mai naturalista decat kouroi a perioadei arhaice, dar postura este inca foarte rigida in comparatie cu lucrari ulterioare ale perioadei clasice. O despartire de la stilul arhaic este ca pozitia capulului este usor inclinata intr-o parte. Redarea naturalista a picioarelor trebuie sa fi fost foarte admirata in timpurile Antichitatii.
 
Voalul din Delphos
La aproximativ zece ani dupa descoperirea “Conducatorului de car”, in 1907, Mariano Fortuny y Madrazo (1871-1949), un designer spaniol din Venetia, a creat o rochie de matase cu pliuri pe care a numit-o “Voalul din Delphos”dupa statuia renumita. Aceste rochii sunt considerate piese importante de moda si arta ale secolului XX, una dintre acestea fiind expusa in colectia Muzeului de Arta Moderna din New York.


ZONA3D.ro

ZONA3D.ro

ZONA3D.ro