Bai Romane - Atena, GRECIA
Roman Baths - Athens, GREECE


Site-ul arheologic al Bailor Romane este situat in interiorul Gradinilor Nationale si de-a lungul bulevardului Amalias, din centrul Atenei. Baile au fost construite la sfarsitul celui de-al treilea secol d.Hr., dar zona a fost locuita pentru prima data in preistorie si a fost folosita ca cimitir in Perioada Geometrica. Surse antice scrise si sapaturi recente demonstreaza ca, desi situate in afara zidurilor orasului (inainte ca acestea sa fie extinse de imparatul Hadrian), acest sit idilic, cu sursele sale abundente de apa si vegetatie densa, a fost un important loc de cult pentru multe zeitati. Dupa finalizarea templului lui Zeus Olimpianul si construirea Portii lui Hadrian, in timpul expansiunii orasului sub Hadrian, zona a devenit parte a centrului orasului si totodata noi sanctuare, cladiri publice si private, precum si bai au fost construite. Baile romane au fost construite dupa incursiunea triburilor Heruli de la sfarsitul celui de-al treilea, inceputul secolului al patrulea si au fost reparate si extinse in secolele cinci si sase.


ZONA3D.ro

 

ZONA3D.ro

 

ZONA3D.ro

 

ZONA3D.ro


Baile au fost descoperite in timpul sapaturilor pentru constructia unei galerii de ventilatie pentru metroul din Atena. Deoarece baile acopereau cea mai mare parte din zona excavata si erau foarte bine conservate, galeriile de ventilatie au fost mutate mai la sud, astfel incat descoperirile sa poata fi pastrate in locatia lor originala. Baile au fost conservate, acoperite,si puse la dispozitia publicului in 2003-2004.

Baile Romane de la Zappeion acopera o suprafata de 21 de metri latime intre doua ziduri foarte puternice, care īncorporeaza structuri arhitecturale anterioare. Baile, care se extind spre Gradinile Nationale in est si pe sub bulevardul Amalias in partea de vest, includ doua camere cu hypocaust, doua praefurnia (camere cu cuptoare) si noua rezervoare.


ZONA3D.ro

 

ZONA3D.ro

 

ZONA3D.ro

 

ZONA3D.ro

 

ZONA3D.ro

 

ZONA3D.ro

 

ZONA3D.ro

 

ZONA3D.ro

 

ZONA3D.ro


Cea mai mare incapere avea cincisprezece coloane cilindrice si dreptunghiulare ale hypocaust-ului si pereti despartitori. Aceasta era caldarium sau camera de baie fierbinte. Tepidarium sau camera de baie calda, la nord, era o camera lunga construita pe saptesprezece coloane de marmura. Praefurnia era legata de caldarium prin pasaje subterane boltite. Aerul cald era canalizat in trei rezervoare mici. Deschideri verticale din peretii acestor rezervoare asigurau ventilatia si permiteau patrunderea aerului fierbinte pentru incalzirea peretilor. Un rezervor mare, dreptunghiular, construit cu un strat gros de mortar hidraulic in interior si placat cu placi de marmura la exterior, apartine aceastei faze a constructiei. Rezervorul furniza apa pentru doua bazine de marmura descoperite in situ.

In secolele cinci-sase (a doua faza de construire), camerele de hypocaust din secolul al patrulea au fost reparate si reutilizate si s-au adaugat patru noi rezervoare cu pardoseli cu gresie. Unul dintre rezervoare a fost construit in subteran. Acesta avea o acoperire boltita, cu un acces al fluxului apei pavat cu dale. Decoruri cu schite care reprezinta oameni, pesti, pasari, si cruci, posibile urme de utilizare a rezervoarelor ca un refugiu sau "martyrion", acopera peretele de nord. In perioada bizantina, au fost construite in podea diferite camere "pithoi" din teracota (vase de depozitare) pentru grane. Unele dintre aceste "pithoi" au fost mutate in partea de sud a sitului.


ZONA3D.ro

 

ZONA3D.ro

 

ZONA3D.ro

 

ZONA3D.ro

 

ZONA3D.ro

 

ZONA3D.ro

 

ZONA3D.ro

 

ZONA3D.ro