Templul lui Zeus Olimpianul - Atena

Temple of Olympian Zeus - Athens


Zona3D.ro


Templul lui Zeus Olimpianul, cunoscut de asemenea si sub numele de Olympieion sau Coloanele lui Zeus Olimpianul, este un templu de dimensiuni colosale situat in centrul orasului Atena, capitala Greciei, care a fost dedicat lui Zeus, regele zeilor olimpieni. Constructia acestui templu a inceput in secolul al 6-lea i.Hr. in perioada domniei tiraniilor ateniene. S-a urmarit construirea celui mai mare templu din lumea antica, dar lucrarea nu a fost finalizata pana in timpul domniei imparatului roman Hadrian in cel de-al 2-lea secol d. H., 638 ani dupa inceperea proiectului. In timpul perioadelor romane a fost recunoscut ca fiind cel mai mare templu din Grecia care gazduia unele din cele mai mari statui de cult din lumea antica.

Gloria templului a fost de scurta durata, pierzandu-si utilizarea dupa ce a fost jefuit intr-o invazie barbara din secolul 3 d.Hr. Acesta nu a fost niciodata reparat si s-a redus la ruine dupa aceea. In secolele dupa caderea Imperiului Roman, templul a fost transformat in cariera de piatra, fiind folosit ca sursa de  materialele de constructie pentru proiecte de constructie din orasul Atena. In pofida acestor actiuni o mare parte din structura initiala a ramas in picioare.


Zona3D.ro

Zona3D.ro


Perioadele clasice si elenistice

Templul este situat (la 499 metri) la sud-est de Acropola si aproximativ 700 m sud de centrul Atenei, Scuarul Syntagma. Fundatia sa a pastrat pozitia unui sanctuar initial dedicat lui Zeus, construit de tiranul Pisistratus la 550 i. Hr. Cladirea a fost demolata dupa moartea lui Peisistratos si constructia unui nou templu de dimensiuni colosale dedicate lui Zeus Olimpianul a fost inceputa in jurul lui 520 i.Hr. de catre fiii sai, Hippias si Hipparchos. Ei au incercat sa depaseasca doua temple contemporane celebre, Heraion din Samos si Templul lui Artemis din Efes, care a fost unul dintre cele sapte minuni ale lumii antice. Proiectat de arhitecti Antistates, Callaeschrus, Antimachides si Porinus, Templul lui Zeus a fost construit in stil corintic, din calcar, pe o platforma care masura 41m pe 108m. Acesta a fost flancata de o colonada dubla, opt situate in fata si in spate, iar douazecisiuna pe flancuri.

Lucrarea a fost abandonata atunci cand tirania a fost inlaturata, iar Hippias a fost exilat in 510 i.Hr. Numai platforma cellei si unele elemente ale coloanelor fusesera finalizate la acel moment, iar templul a ramas in acea stare timp de 336 ani. Templul a ramas neterminat in anii democratiei ateniene. Se pare ca grecii au considerat ca fiind aroganta scara la care s-a construit. Aristotel a citat templul ca exemplu de mod in care tiranii angajau populatia in lucrarile administrative de mari dimensiuni lasand putine mijloace sau energie pentru revolte.


Zona3D.roZona3D.roZona3D.roZona3D.roZona3D.roZona3D.roZona3D.roZona3D.roZona3D.roZona3D.roZona3D.roZona3D.roZona3D.roZona3D.roZona3D.roZona3D.roZona3D.roZona3D.roZona3D.roZona3D.roZona3D.roZona3D.roZona3D.roZona3D.roZona3D.roZona3D.ro

Zona3D.ro


Abia in 174 i.Hr., regele Antioh IV Epifanes, care s-a infatisat ca intruparea pamanteasca a lui Zeus, a reinceput proiectul desemnand arhitectul roman Decimus Cossutius cu finalizarea lucrarii. Planurile de proiectare au fost schimbate, trei randuri de opt coloane in partea din fata si din spate ale templului si un rand dublu de douazeci pe flancuri, insumand un total de 104  coloane. Coloanele urmau sa se inalte la 17m cu un diametru de 2m. Materialul de constructie a fost schimbat cu marmura pentelica, iar ordinul a fost schimbat de la doric la corintic, marcand prima data cand acest ordin a fost folosit pe exteriorul unui templu important. Cu toate acestea, proiectul s-a oprit din nou in 164 i.Hr. odata cu moartea lui Antioh. Templul era doar pe jumatate terminat in acel moment.

 

Deteriorari grave au urmat in 86 i.Hr. cand Lucius Cornelius Sulla a jefuit orasul Atena. Cateva coloane au fost transportate la Roma pentru a fi reutilizate pentru templul lui Jupiter. O noua incercare nereusita de a finaliza proiectul templului lui Zeus a fost abordata in timpul domniei imparatului Augustus, dar terminarea lucrarilor a fost realizata de imparatul Hadrian in secolul 2 d.Hr., dupa aproximativ 638 de ani dupa inceperea lucrarilor.


Zona3D.ro


In 124-125 d.Hr., dupa vizita imparatului Hadrian la Atena, un program masiv de constructie a fost Ónceput, iar acesta includea si realizarea lucrarilor de finalizare a Templului lui Zeus Olimpianul. Imprejurimile templului au fost pavate cu marmura transformand templul intr-un veritabil centru al orasului antic. In apropierea templului au fost amplasate numeroase statui care infatisau zeitati, personificari ale provinciilor romane precum si pe imparatul Hadrian. O statuie (chrysos-elephantinos) de mari dimensiuni a lui Zeus a fost amplasata in interiorul templului. S-a presuspus ca utilizarea a acestui tip arhaic de reprezentare a zeitatilor constituia un act deliberat de imitatie a sculpturilor lui Phidias, respectiv pe Athena Parthenos, urmarind sa atraga atentia asupra templului in sine.   

 

Templul lui Zeus Olimpianul a fost grav avariat in timpul ocupatiei Atenei din 267. Se presupune ca acesta nu a mai fost restaurat tinand cont de dimensiunea apagubelor suferite in restul orasului. Presupunand ca acesta nu a fost abandonat, cu siguranta a fost inchis in 425 de catre imparatul Theodosius II cand a interzis cultul zeilor romani si greci. Piatra din templu a fost folosita pentru ridicarea unei bazilici din apropiere in jurul secolului 5 sau 6.


Zona3D.ro


Perioadele medievale si moderne

De-a lungul secolelor urmatoare, din templu a fost extrasa piatra in mod sistematic pentru construirea caselor si bisericilor din Atena medievala. La sfarsitul perioadei bizantine, cand Ciriaco de' Pizzicolli a vizitat Atena in 1436 a gasit doar 21 din cele 104 coloane oinitiale. Soarta uneia dintre coloane este relatata de catre o inscriptie in limba greaca pe una din coloanele care au supravietuit. Pe data de 27 aprilie 1759, guvernatorul turc al Atenei a ordonat daramarea unei coloane pentru a obtine materiale de constructie pentru ridicarea unei moschei din districtul Monastiraki al orasului. 

In timpul perioadei otomane templul a fost cunoscut de greci ca Palatul lui Hadrian, in timp ce turcii l-au numit Palatul Belkis, de la o legenda turceasca care relata ca templul a fost resedinta sotiei lui Solomon.

Cincisprezece coloane au ramas in picioare pana astazi. Inca o coloana se mai afla pe locul initial al templului, aceasta cazand in 1852 pe timpul unei furtuni. Din cella si respectiv statuia lui Zeus nu a mai fost nimic descoperit.


Zona3D.ro


Templul a fost excavat in 1889-1896 de catre Francis Penrose (acesta a jucat de asemenea un rol important in restaurarea Parthenon-ului), in 1922 de catre arheologul german Gabriel Welter si in anii 1960 de catre arheologi greci condusi de Ioannes Travlos.

 

La 21 ianuarie 2007, un grup de neopagani elen a tinut o ceremonie in onoarea lui Zeus la poalele templului. Evenimentul a fost organizat de catre Ellinais, o organizatie care a castigat in toamna anului 2006 in instanta recunoasterea practicilor religioase antice grecesti.


Zona3D.ro

Zona3D.ro


septembrie 2013