Templul lui Poseidon - Cap Sounion
Temple of Poseidon - Cape Sounion


Cap Sounion este retinut ca situl unde se afla ruinele unui templu grecesc antic dedicat lui Poseidon, Zeul Marii din mitologia greaca clasica. Ruinele sunt situate pe varful unui promontoriu, inconjurat pe trei laturi de mare. Cap Sounion este un promontoriu situat la 69 km sud-est de Atena, la varful sudic al peninsulei Attica in Grecia.

Conform legendei, Cap Sounion este locul unde Egeu, regele Atenei, s-a sinucis sarind de pe stancile inalte, dand astfel numele sau, Marii Egee. Legenda spune ca Egeu, cautand in zare cu nerabdare de pe inaltimile Capului Sounion, a vazut o panza neagra pe nava fiului sau Tezeu, care se intorcea din Creta, crezand astfel ca fiul sau a fost ucis de temutul Minotaur, un monstru mitic jumatate om jumatate taur.
Minotaurul salasluia in centrul Labirintului din Creta, o structura complicata proiectata de arhitectul Dedalus si fiul sau Icar, la comanda regelui Minos din Creta. In fiecare an, atenienii au fost nevoiti sa trimita tribut regelui Minos sapte barbati si sapte femei. Acesti tineri erau lasati in labirint pentru a fi devorati de Minotaur. Tezeu s-a oferit voluntar pentru a merge cu cel de-al trei-lea tribut, sa incerce sa omoare bestia. Acesta a convenit cu tatal sau, regele Egeu, daca supravietuieste confruntarii, la intoarcerea spre casa, sa ridice o panza alba pe catargul navei sale. In cele din urma Minotaurul a fost ucis de eroul atenian Tezeu, dar care, in mod tragic a uitat intelegerea avuta cu tatal sau si nu a semnalizat intoarcearea spre casa.

Cea mai timpurie referinta literara la Sounion este in Odiseea lui Homer, probabil compusa in secolul VIII i.Hr. Aceasta relateaza calatoria de reintoarcere a miticului eroului grec Ulise in locul natal, Insula Ithaca din Marea Ionica, dupa caderea Troiei, calatorie care a durat 10 de ani plini de incercari si pericole. Se presupune ca aceste incercari au fost determinate asupra lui de catre zeul Poseidon, pentru care templul de la Sounion a fost dedicat.


ZONA3D.roZONA3D.roZONA3D.roZONA3D.roZONA3D.roZONA3D.ro


Legenda aminteste cum carmaciul vasului regelui Menelau a murit la postul sau in timpul reintoarcerii din Troia. Regele Menelau a facut un popas la Cap Sounion pentru a oferi camaradului sau onorurile funerare cuvenite.

Descoperirile arheologice dateaza situl in jurul anului 700 i.Hr..Herodot ne relateaza ca in secolul al VI lea i.Hr., atenienii au sarbatorit un festival la Sounion care a implicat navigarea liderilor de la Atena catre Cap Sounion intr-o ambarcatiune sacra.

Situl original si structura originala a templului lui Poseidon care dateaza din perioada arhaica au fost probabil distruse in 480 I.Hr. de catre trupele persane in timpul invaziei lui Xerxes I in Grecia (al doilea razboi greco-persan). Desi nu exista nicio dovada directa despre Sounion, Xerxes a avut cu siguranta grija ca templul Atenei si oricare alte vestigii de pe Acropola din Atena, sa fie distruse ca pedeapsa pentru sfidarea atenieniana. Dupa ce l-au invins pe Xerxes in batalia navala de la Salamina, atenienii au plasat un vas inamic (o nava de razboi cu trei randuri de rame) la Sounion ca un trofeu dedicat zeului Poseidon.

Templul ridicat mai tarziu la Sounion, ale carui coloane au dainuit pana astazi, a fost construit probabil in jurul anului 440 i.H.. Acest lucru s-a petrecut in timpul ascensiunii atenianului Pericle, care de asemenea a reconstruit Parthenonul din Atena.

In anul 413 i.Hr., in timpul Razboiului peloponesiac impotriva spartanilor, atenienii au fortificat situl cu un zid si turnuri de aparare pentru a preveni caderea in maini spartane. Fortificatia de la Cap Sounion ar fi amenintat linia maritima de aprovizionare a Atenei de la Euboea. Situatia aprovizionarii Atenei a devenit critica, deoarece liniile de alimentare terestre ale orasului au fost intrerupte de spartani prin ridicarea fortificatiei de la Deceleia, in zona de nord a peninsulei Attica. Cu toate acestea, nu dupa mult timp, cetatea de la Sounion a fost atacata si cucerita de sclavi rebeli din minele de argint din Laurium.

Templul lui Poseidon este un exemplu de hexastil grecesc cu coloane dorice, asemenea templului lui Hefaistos din Agora Ateniana (ridicat circa 450 i.Hr.) construit in aceeasi perioada si avand un plan similar (probabil de acelasi arhitect). Asemanarile stilistice sunt dovedite si de structura naosului.
Religia antica greaca a avut la baza simbioza cu natura, spre exemplu, pornind de la ideea ca, pentru a evita nenorocirile sau ghinionul, trebuiau cautate in mod constant interventiile zeilor prin rugaciuni, daruri sau jertfe.

Intr-o tara maritima ca Grecia, Zeul Marii a ocupat o pozitie inalta in ierarhia divinitatilor. Ca putere, Poseidon a fost considerat al doilea dupa Zeus, zeul suprem. Mania cumplita a lui Poseidon, manifestata sub forma furtunilor, era foarte temuta de catre toti marinarii.
Templul de la Cap Sounion-Attica a fost prin urmare un loc unde marinarii si, de asemenea orase intregi sau state, puteau venera zeul Poseidon aducand sacrificii sau lasand ofrande.


ZONA3D.roZONA3D.roZONA3D.roZONA3D.roZONA3D.roZONA3D.roZONA3D.roZONA3D.roZONA3D.roZONA3D.ro


Templul lui Poseidon a fost construit in 444-440 i.Hr. peste ruinele unui templu datand din perioada arhaica. Acesta este amplasat deasupra marii la o Ónaltime de aproximativ 60 m. Arhitectura templului este hexastil clasica, spre exemplu frontonul are sase coloane dorice. Numai cateva coloane ale templului de la Sounion au mai ramas pana astazi, dar cand acesta era intact, avea multe elemente arhitecturale similare cu temple care s-au conservat mult mai bine (templul lui Hefaistos din vecinatatea Acropolei ateniene).
Ca la templele grecesti, templul lui Poseidon era dreptunghiular, flancat cu o colonada pe toate cele patru laturi. Numarul total de coloane originale a fost de 34; 15 coloane mai stau astazi. Coloanele sunt de ordin doric. Acestea au fost facute din marmura alba extrase din cariere de piatra din imprejurimi. Coloanele au 6.10m inaltime, un diametru de 1m la baza si 79cm in partea superioara.

In centrul colonadei templului se afla sala de cult (naosul), o incapere dreptunghiulara fara ferestre, similara cu sala partial intacta a Templului lui Hefaistos. Acesta incapere ar fi gazduit, la un capat, opus intrarii, reprezentarea de cult, o statuie de inaltime impresionanta (6m) a zeului Poseidon; probabil acoperita cu foita de aur. Este posibil sa fi semanat cu o statuie din bronz descoperita intr-o epava, statuie care se afla expusa la Muzeul National de Arheologie din Atena.
Poseidon a fost de obicei portretizat tinand un trident, arma cu care se presupune ca starnea furtuni. In cea mai lunga zi a anului, soarele apune exact in dreptul mijlocului insulei Patroklou, vulcan stins care se afla in larg, sugerand o semnificatie astrologica pentru amplasarea templului. Templul lui Poseidon a fost distrus Ón 399 de imparatul Arcadius.

Sapaturi arheologice ale sitului in 1906 au condus la descoperiri a numeroase artefacte si inscriptii, mai ales o statuie impresionanta de marmura Kouros cunoscut sub numele de Sounion Kouros si un basorelief impresionant, ambele expuse la Muzeul National de Arheologie din Atena.

Numele faimosului poet George Lord Byron inscriptionat la baza uneia dintre coloanele Templului lui Poseidon, dateaza posibil de la prima sa vizita in Grecia, inainte de a dobandi faima. Byron a petrecut mai multe luni in 1810-1811 in Atena, inclusiv doua vizite documentate la Sounion. Nu este insa nici o dovada directa ca inscriptia a fost facuta de catre Byron insusi. Byron mentioneaza Sounion in poemul sau Isles of Greece:


ZONA3D.roZONA3D.roZONA3D.roZONA3D.roZONA3D.roZONA3D.roZONA3D.roZONA3D.roZONA3D.roZONA3D.roZONA3D.roZONA3D.roZONA3D.roZONA3D.roZONA3D.roZONA3D.roZONA3D.roZONA3D.roZONA3D.roZONA3D.roZONA3D.roZONA3D.roZONA3D.roZONA3D.roZONA3D.roZONA3D.ro


"Place me on Sunium's marbled steep,
Where nothing, save the waves and I,
May hear our mutual murmurs sweep..."


septembrie 2013