MUZEUL NATIONAL DE ARHEOLOGIE DIN ATENA

National Archaeological Museum of Athens


Zona3D.ro


Muzeul National de Arheologie din Atena gazduieste unele din cele mai importante artefacte dintr-o varietate de locatii arheologice din Grecia, datand din preistorie pana in antichitatea tarzie. Muzeul este considerat unul dintre cele mai mari muzee din lume si contine cea mai bogata colectie de artefacte din antichitatea greaca din intreaga lume. Acesta este situat in cartierul Exarcheia din centrul Atenei intre Str. Epirus, Str. Bouboulinas si Str. Tositsas in timp ce intrarea principala este situata pe Str. Patission, adiacent cu imobilul istoric al Universitatii de Politehnica din Atena.

 

Primul muzeu arheologic national a fost infiintat de catre primul-ministru al Greciei Ioannis Kapodistrias in Aigina in 1829. Ulterior, colectia arheologica a fost deplasata cu ocazia unor expozitii itinerante pana in 1858, cand a fost anuntat un concurs de arhitectura pentru realizarea unui nou muzeu.

 

Locatia a fost stabilita iar construirea cladirii muzeului a inceput in 1866 si a fost finalizata in anul 1889. Fondurile necesare constructiei proiectului au fost stranse de guvernul Elen, Societatea de Arheologie din Grecia si Societatea Micene. Sustinatori importanti ai proiectului au fost Eleni Tositsa care a donat terenul pentru construirea muzeului si Demetrios si Nikolaos Vernardakis din Sankt Petersburg care au donat o suma mare pentru finalizarea  muzeului.

 

Denumirea initiala a muzeului a fost Muzeul Central. Acesta a fost redenumit in 1881 de catre prim-ministrul Greciei Charilaos Trikoupis. In 1887, cel mai important arheolog Valerios Stais a devenit curator al muzeului.


Zona3D.ro

Zona3D.ro

Zona3D.ro


In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, muzeul a fost inchis si toate obiectele au fost sigilate in cutii speciale de protectie pentru ca apoi sa fie ingropate, pentru a evita distrugerea sau jefuirea lor. In 1945 exponatele au fost din nou infatisate publicului sub conducerea lui Christos Karouzos. Aripa de sud a muzeului adaposteste Muzeul Epigrafic cu cea mai bogata colectie de inscriptii din lume. Aripa Muzeului Epigrafic a fost extinsa intre 1953 si 1960 dupa schitele arhitecturale ale lui Patroklos Karantinos.

 

Muzeul are o arhitectura neo-clasica impozanta, care a fost foarte populara in Europa la momentul respectiv fiind totodata in conformitate cu artefactele de stil clasic pe care le adaposteste. Planurile initiale au fost concepute de arhitectul Ludwig Lange si apoi modificate ulterior de Panagis Kalkos care a fost arhitectul principal impreuna cu Armodios Vlachos si Ernst Ziller. Fatada principala a muzeului gazduieste o generoasa gradinta de stil neo-clasic, care este decorata cu sculpturi.

 

Cladirea a suferit numeroase extinderi si modificari. Cea mai importanta interventie a fost construirea unei noi aripi catre est la inceputul secolului 20, pe baza planurilor lui Anastasios Metaxas in perioada 1932-1939. Aceste extinderi au fost necesare pentru a gazdui colectiile care isi sporeau constant numarul, prin noi descoperiri in siturile arheologice. Cea mai recenta renovare a muzeului a durat mai mult de un an si jumatate, timp in care muzeul a ramas complet inchis publicului. Redeschiderea din iulie 2004, inaintea Olimpiadei de la Atena a inclus interventii estetice si tehnice aduse cladirii, instalarea unui sistem de climatizare modern, reorganizarea colectiilori sau reparatii in urma daunelor cauzate de cutremurul din 1999. Colectia minoica a fost deschisa publicului in 2005. In mai 2008, ministrul culturii Mihalis Liapis a inaugurat mult anticipata sectie dedicata Egiptului Antic, precum si colectia donata de Eleni si Antonis Stathatos. In prezent, exista o dezbatere in ceea ce priveste necesitatea de a extinde in continuare muzeul in zonele adiacente. Un nou plan a fost facut pentru o extindere subterana in zona fatadei principale a muzeului.


Zona3D.roZona3D.roZona3D.roZona3D.roZona3D.roZona3D.roZona3D.roZona3D.roZona3D.roZona3D.roZona3D.roZona3D.roZona3D.roZona3D.roZona3D.roZona3D.roZona3D.roZona3D.roZona3D.roZona3D.roZona3D.roZona3D.roZona3D.roZona3D.roZona3D.roZona3D.roZona3D.roZona3D.roZona3D.roZona3D.roZona3D.roZona3D.ro

Zona3D.ro

Zona3D.ro

Zona3D.ro


septembrie 2013