MILLENNIUM BRIDGE

London


Podul Millennium, oficial cunoscut sub numele de London Millennium Footbridge, este un pod suspendat din otel destinat pietonilor care traverseaza raul Tamisa din Londra, facand legatura intre Bankside si City of London. Acesta este amplasat intre Southwark Bridge si Blackfriars Railway Bridge. 

Millennium Bridge este detinut si intretinut de catre Bridge House Estates, un trust caritabil supravegheat de City of London Corporation. Constructia podului a inceput in 1998 si a avut inaugurarea in iunie 2000.

Londonezii au poreclit podul" Wobbly Bridge", dupa ce participantii la un act de caritate din partea organizatiei "Salvati Copiii", au simtit in timpul traversarii podului o miscare de balans a acestuia. Podul a fost inchis mai tārziu in acea zi si dupa doua zile de acces limitat, s-a luat hotararea ca podul sa fie īnchis pana la solutionarea acestei probleme. Dupa modificari care au durat aproximativ doi ani, podul s-a redeschis publicului in 2002.

Capatul sudic al podului este aproape de teatrul Globe, Galeria Bankside si Tate Modern, iar capatul din nord orientat catre catedrala St. Paul. Alienierea podului este astfel conceputa pentru a oferi o imagine deosebita a Catedralei St. Paul, inramata aparent de suportii podului.


Zona3D.ro

Zona3D.ro

Zona3D.ro

 

Zona3D.ro

Zona3D.ro

Zona3D.ro

Zona3D.roZona3D.roZona3D.roZona3D.ro

Zona3D.ro

Zona3D.ro

Zona3D.ro


Proiectul

Designul a podului a fost subiectul unui concurs organizat in 1996 de catre Consiliul din Southwark. Proiectul castigator, denumit si "lama de lumina", a fost realizat de Arup, Foster and Partners si Sir Anthony Caro. Din cauza restrictiilor de inaltime si totodata pentru imbunatatirea peisajului zonei respective, s-a optat pentru un pod suspendat, ale carui cabluri tensionate urmau sa fie amplasate sub puntea centrala, oferind o silueta foarte zvelta. Podul are doi piloni care impart pasarelele in trei sectiuni de 91 metri, 144 metri si respectiv 108 metri. Podul are o lungime totala de  370 metri, iar puntea pietonala are o latime de 4 metri. Cele 8 cabluri care sustin pasarelele sunt tensionate cu o forta de 2000 tone, suficient pentru a sustine o sarcina de 5000 oameni.


 ZONA3D.RO


Constructia podului

De obicei constructia podurilor peste raul Tamisa este reglementata de catre Parlament. Pentru acest pod, Autoritatea Portuara din Londra a acordat licenta de constructie si totodata a obtinut autorizatia de constructie de la Primaria din Londra. Constructia a inceput la data de 28 aprilie 1998 de catre Monberg & Thorsen si Sir Robert McAlpine. Costurile finale ale antreprizei au fost de 18.2m lire sterline, cu 2.2m peste bugetul anticipat, platite de catre Millennium Commission si London Bridge Trust. Inaugurarea podului s-a facut la data de 10 iunie 2000.

Vibratiile si deplasarile laterale neasteptate, respectiv rezonanta structurala a podului, a condus la inchiderea sa la 12 iunie 2000. Initial s-a incercat limitarea numarului total de pietoni aflati simultan pe pod fapt care a condus la cozi foarte mari de persoane care asteptau traversarea raului Tamisa. Cu tot disconfortul creat de vibratiile podului, multi doreau sa experimenteze aceasta senzatie din pura curiozitate. Inchiderea podului, doua zile dupa inaugurare, a atras dupa sine o serie de critici la adresa proiectelor destinate sarbatoririi trecerii in noul mileniu, un proiect aspru criticat fiind si cel al Millennium Dome. Oscilatia podului se datora unui fenomen insuficient studiat in urma caruia, pietonii incercand sa-si sincronizeze deplasarea pe pod cu deplasarea acestui, in fapt amplificau oscilatia acestuia. Acest fenomen se poate observa atunci cand trupe militare traverseaza un pod suspendat; de aceea se impune ca regula ruperea pasului la traversarea podurilor. 

 

Numele oficial: London Millennium Footbridge

Pietonal

Tip: Pod suspendat

Lungime totala: 370 de metri

Latime: de 4 metri

Constructor: Monberg & Thorsen, Sir Robert McAlpine

Inaugurat 10 iunie 2000


 ZONA3D.RO


Zona3D.roZona3D.ro

Zona3D.ro

Zona3D.roZona3D.roZona3D.roZona3D.roZona3D.roZona3D.ro

Zona3D.ro