METHODIST CENTRAL HALL WESTMINSTER

London


Zona3D.ro


Metodist Central Hall Westminster este un obiectiv turistic in cartierul central Westminster din Londra si totodata o cladire multifunctionala. Aceasta cladire functioneaza in primul rand ca o biserica metodista si centru de conferinte, dar si ca o galerie de arta sau ca cladire de birouri (pana in anul 2000 aceasta cladire a gazduit sediul central al Bisericii Metodiste din Marea Britanie). Constructia cuprinde douazeci si doua de sali de conferinte si seminarii, cea mai mare incapere fiind the Great Hall (Sala Mare). Cladirea se afla in imediata vecinatate a Centrului de Conferinte Regina Elisabeta a-II-a, chiar in fata Catedralei Westminster Abbey.


Zona3D.ro


Central Hall Westminster a fost construita in 1905-1911 pe locul cladirii ocupate de Royal Aquarium, Salii de Muzica si a Teatrului Imperial, un complex de divertisment care a functionat cu grade de succes variabile intre 1876 si 1903.

 

Fondurile pentru ridicarea Central Hall Westminster au fost stranse intre1898 si 1908 cu ajutorul "Fondului Secolului XX Methodist al lui Wesley" (sau "Fondul de un Milion de Guinee", asa cum a devenit mai cunoscut), al carui scop a fost acela de a strange un milion de guinee de la un milion de metodisti. Fondul s-a inchis in 1904, dupa ce a reusit sa stranga 1,024,501 guinee (aprox. 1,075,727 de lire). Central Hall Westminster trebuia sa functioneze atat ca biserica, cat si ca spatiu pentru conferinte pe probleme religioase, stiintifice, educative, filantropice si sociale.


Zona3D.ro


Central Hall Westminster a gazduit prima reuniune a Adunarii Generale a Natiunilor Unite, in 1946. In schimb, pentru utilizarea salii, Adunarea a votat pentru a finanta revopsirea zidurilor interioare ale bisericii intr-un albastru deschis – vopsea inca vizibila, desi cu urme de patina a timpului. La momentul in care a fost folosit de catre Adunarea Generala a ONU, congregatia metodista s-a mutat la Teatrul Coliseum.


Zona3D.roZona3D.roZona3D.ro


Central Hall Westminster a fost folosita in mod regulat si pentru adunari politice, printre oratorii celebri care au tinut discursuri acolo se numara Mohandas Gandhi, Martin Luther King Jr. si Winston Churchill. In septembrie 1972, Conservative Monday Club a sustinut o adunare publica foarte mediatizata si care s-a bucurat de o participare larga intitulata "Halt Immigration Now!” adunare la care au luat parte o serie de oratori de marca, inclusiv membri ai Parlamentului Ronald Bell, John Biggs - Davison, Harold Soref si John Stokes.

 

In anul 1968 cladirea a gazduit primul spectacol public al cunoscutului compozitor si impresar de teatru Andrew Lloyd Webber “Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat“ intr-un concert care a inclus, de asemenea, si prezenta tatalui sau (organistul William Lloyd Webber, directorul muzical al Central Hall Westminster), a fratelui sau (violoncelistul Julian Lloyd Webber) dar si a pianistului John Lill.


Zona3D.ro

Zona3D.ro

Zona3D.ro


Trofeul Cupei Mondiale de Fotbal a fost expus in cadrul Central Hall Westminster, la inceputul anului 1966, in pregatirea turneului ce urma sa aiba loc in Anglia in acea vara. Trofeul a fost insa furat la data de 20 martie 1966, fiind recuperat sapte zile mai tarziu in Londra de Sud, desi hotul nu a fost niciodata prins. Anglia urma sa castige trofeul patru luni mai tarziu.

 

Cladirea este frecvent utilizata si pentru anchete publice, incluzand celebra ancheta in cazul accidentului feroviar de la Ladbroke Grove, scufundarea vasului Marchioness, si ancheta in cazul binecunoscutului incident Bloody Sunday din Irlanda de Nord.


Zona3D.roZona3D.ro

Zona3D.ro


In 2005, administratia a aplicat pentru licenta de a obtine acordul sa vanda alcool in cafenelele sale si in cadrul conferintelor ce aveau loc in Central Hall Westminster. Deoarece Biserica Metodista promoveaza in mod traditional abstinenta si pentru ca aceasta interzice consumul de alcool in incinta bisericii, multi metodisti s-au opus acestei intentii din partea administratiei cladirii, sustinand ca cererea este in contradictie cu regulile Bisericii, initiind o petitie scrisa.

 

Cladirea a fost proiectata de catre Edwin Alfred Rickards, arhitect al firmei Lanchester, Stewart & Rickards. Acesta a proiectat  de asemenea si cladirea Primariei in Cathays Park - Cardiff, cu care impartaseste multe elemente de limbaj arhitectural. Desi decorata intr-un stil baroc elaborat, pentru a contrasta cu Catedrala Westminster Abbey, acesta este un exemplu timpuriu de utilizare a unei structuri de beton armat pentru o cladire din Marea Britanie. Planificarea de proiect a interiorului a fost deasemenea conceputa la o scara foarte mare, cu toate ca executia propriu-zisa a avut o abordare mult mai economica.


Zona3D.roZona3D.roZona3D.roZona3D.ro


Planul original din 1904 prevedea doua turnuri mici pe fatada principala (zona de est), orientate catre Catedrala Westminster Abbey. Acestea nu au fost niciodata construite, dintr-un presupus conflict de compozitie cu Turnul Nicholas Hawksmoor, turnul de vest al catedralei Westminster Abbey, antagonism compozitional vizibil dinspre Parcul St James. Central Hall Westminster a fost in cele din urma finalizata in 1911.

 

Proportiile impresionante ale structurii mixte, de beton armat care acopera spatiul central, reflecta intentia initiala prin care Central Hall Westminster urma sa fie un loc de intalnire cu deschideri impresionante “cu un acoperis deasupra".


Zona3D.ro


noiembrie 2013IN CURAND

 

Zona3D.ro

Zona3D.ro