BOMBER COMMAND MEMORIAL

Green Park - LONDON


Zona3D.ro


Royal Air Force Bomber Command Memorial este un monument amplasat in Green Park-Londra care comemoreaza echipajele RAF care au condus misiuni in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Monumentul, situat langa Hyde Park corner, marcheaza sacrifiul celor 55.573 de membri ai echipajelor din Anglia, Canada, Cehoslovacia, Polonia precum si din alte tari din Commonwealth, precum si civilii ucisi in timpul raidurilor. Monumentul a fost inaugurat la data de 28 iunie 2012.

Controversele legate de tacticile utilizate de Comandamentul RAF-Bomber Command pe parcursul celui de-al Doilea Razboi Mondial a condus la amanarea finantarii si realizarii unui monument. In pofida incredintarii in mijloacele oferite de bombardierele britanice, fiind descrise in 1940 ca mijloace ale victoriei, Premierul Winston Churchill nu a mentionat Comandamentul RAF-Bomber Command in discursul sau cu ocazia sfarsitului razboiului.

Pentru realizarea monumentului s-au strans 5.6 milioane de lire sterline, provenite din donatii publice precum si finantari substantiale din partea lordului Ashcroft si afaceristului John Caudwell si Richard Desmond. Cantaretul Robin Gibb a fost un adept si un sustinator al acestui proiect lucrand alaturi de Jim Dooley pentru strangerea fondurilor necesare finalizarii lucrarilor.
Liam O'Connor a proiectat monumentul, realizat din piatra de Portland, care contine in interiorul ansamblului un grup statuar din bronz de 2.7m, conceput de sculptorul Philip Jackson, reprezentand un echipaj tocmai intors dintr-o misiune.

Aluminiul folosit pentru elementele sistemului de acoperire a monumentului provin de la o aeronava Handley Page Halifax (nr.426 Squadron), ale Royal Canadian Air Force, prabusita in mai 1944. Aceasta aeronava a fost recuperata dintr-o mlastina in 1997. In interiorul acesteia inca se aflau trupurile a trei membri ai echipajului. Acestia au fost inmormantati cu onorurile militare corespunzatoare, iar componente ale aeronavei au fost folosite pentru restaurarea unor avioane Halifax, iar restul a fost topit pentru ridicarea monumentului RAF Bomber Command din Green Park. Acest gest semnifica comemorarea celor 10.000 membri ai echipajelor (din cele 55.573) care erau de origine canadiana.


Zona3D.ro


Zona3D.ro


Zona3D.ro


Zona3D.ro


Zona3D.ro


Zona3D.ro


Zona3D.ro


Zona3D.ro


Zona3D.ro


Zona3D.ro


Zona3D.ro


BOMBER COMMAND Motto: "Strike Hard Strike Sure"


Zona3D.ro


Zona3D.ro


Zona3D.ro


Zona3D.ro


Zona3D.ro


Zona3D.ro


Zona3D.ro


Zona3D.ro


Zona3D.ro


Zona3D.ro


Zona3D.ro


Zona3D.ro


Zona3D.ro


Zona3D.ro


Zona3D.ro


Zona3D.ro


RAF Bomber Command Memorial - Green Park
In memoria celor 55,573 membri ai RAF Bomber Command care au murit in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial
Inaugurat:28 June 2012

Design: Liam O'Connor
Sculptura: Philip Jackson


Bomber Command
Serviciu:1936–1968
Ramura: Royal Air Force
Rol: Bombardamente strategice
Cartierul General: 1936-40: RAF Uxbridge
1940-68: RAF High Wycombe
Motto: Strike Hard Strike Sure
Conflagratii: al Doilea Razboi Mondial
Onoruri:
Berlin 1940-45
Fortress Europe 1940-44
Comandanti:
Air Marshal Charles Portal
Air Chief Marshal Sir Arthur Harris

Aeronave utilizate:
1939: Battle, Blenheim, Hampden, Wellesley, Wellington, Whitley.
1942: Manchester, Stirling, Halifax, Lancaster, Mosquito.
1955: Lincoln, Canberra.
1960: Valiant, Vulcan, Victor.


Royal Air Force Benevolent Fund

www.rafbf.org